ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ Ι 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001

 

 

 

"Echelon"

 

 

Καραμάνου (PSE). - Κύριε Πρόεδρε, είναι γεγονός ότι μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου και την κατάρρευση του διπολισμού, πολλές εθνικές υπηρεσίες κατασκοπείας επέκτειναν το πεδίο δράσης τους στον εμπορικό και βιομηχανικό τομέα. Σ' αυτήν βέβαια τη δραστηριότητα διέπρεψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και το δικό μας Ηνωμένο Βασίλειο με τη δημιουργία του συστήματος Εchelon, όπως επαληθεύτηκε από την επιτροπή μας, χάρη στην εξαιρετική δουλειά του εισηγητή κ. Schmitt, αλλά και των συντονιστών.

 

Κατά την άποψή μου, το σύστημα Εchelon συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα όλων των εποχών. Σκάνδαλο πολιτικό, σκάνδαλο οικονομικό, σκάνδαλο μαζικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κανόνων της δημοκρατίας. Γι' αυτό, κάθε στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση συστημάτων κατασκοπείας τύπου Εchelon θα πρέπει να θέτει τις κυβερνήσεις, αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς, προ των ευθυνών τους.

 

Η προώθηση της παγκόσμιας αγοράς θα πρέπει να συνοδεύεται από νομικές εγγυήσεις τόσο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής όσο και των κανόνων του υγειούς ανταγωνισμού. Απαιτείται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να βελτιωθεί η ασφάλεια των υποδομών πληροφόρησης, καθώς και η εφαρμογή αποτελεσματικού κοινοβουλευτικού και δικαστικού ελέγχου της λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών, ώστε να μην κλονισθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κοινωνία της πληροφορίας.

 

Τέλος, θα πρέπει οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αναπτύξουν μηχανισμούς προστασίας με αναθεώρηση της εσωτερικής λειτουργίας τους, ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού τους και χρήση προγραμμάτων προστασίας της ηλεκτρονικής τους επικοινωνίας. Ο υγιής ανταγωνισμός των επιχειρήσεων θα πρέπει να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο της παγκόσμιας οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, οι υπηρεσίες πληροφοριών θα πρέπει να λειτουργούν με βάση το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως περιγράφονται στο Χάρτη και το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Είναι καιρός να δοθεί επί τέλους απάντηση στο ερώτημα των ευρωπαίων πολιτών ποιός θα μας φυλάξει από τους φύλακες.