ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001

 

Καταπολέμηση της τρομοκρατίας

 

Καραμάνου (PSE). - Κύριε Πρόεδρε, η έκθεση του κ. Watson διαπιστώνει την αδυναμία και το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στη πάταξη του συνεχώς διογκώμενου φαινομένου της τρομοκρατίας. Η αδυναμία αυτή οφείλεται τόσο στην μεταβολή της φύσης της τρομοκρατίας και της ενίσχυσής της με σύγχρονα τεχνολογικά και οικονομικά μέσα, όσο και στην ανεπάρκεια της δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας των χωρών μελών και της έλλειψης κοινού νομοθετικού πλαισίου.

 

Στην Ελλάδα, ψηφίστηκε τον Μάιο του 2001 νέος αντιτρομοκρατικός νόμος σε μια προσπάθεια να αναβαθμιστεί και να συστηματοποιηθεί η καταπολέμηση της τρομοκρατίας χωρίς να παραβιάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι αρχές του κράτους δικαίου. Ωστόσο, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ισπανία, είναι υπόθεση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων θα πρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς κατά την λήψη κάθε νέας πρωτοβουλίας. Σε καμιά περίπτωση δηλαδή η αύξηση της εγκληματικής δραστηριότητας των τρομοκρατικών ομάδων δεν θα πρέπει να αποτελέσει άλλοθι, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε ευρωπαϊκό, για τη λήψη μέτρων που δεν εντάσσονται στο πνεύμα του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών αρχών.

 

Ωστόσο, για τα αδικήματα της τρομοκρατίας, το Συμβούλιο θα πρέπει αμέσως να καταργήσει τις επίσημες διαδικασίες έκδοσης και να υιοθετήσει την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης των ποινικών αποφάσεων, ακόμη και για αποφάσεις που προηγούνται της τελικής δικαστικής απόφασης όπως προτείνει η έκθεση. Πέραν όμως αυτών των μέτρων, πολύτιμη είναι η πρόληψη της τρομοκρατίας και μέσω εκπαιδευτικών, κοινωνικών και άλλων πολιτικών που θα διαπαιδαγωγούν τους πολίτες, και ιδιαίτερα τους νέους, στην αξία του διαλόγου και στην απόρριψη κάθε μορφής χρήσης βίας.