ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2001

Ανθρώπινα δικαιώματα

Καραμάνου (PSE). - Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, δυστυχώς πρόκειται για μια πολύ οδυνηρή αλήθεια. Η συνομωσία της σιωπής έσπασε και αποκαλύφθηκε ότι καθολικοί ιερείς και επίσκοποι ενέχονται σε εγκληματικές πράξεις εις βάρος καλογριών σε τουλάχιστον 23 χώρες. Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό "National catholic reporter" μιλάει για βιασμούς, σεξουαλικές κακοποιήσεις, μολύνσεις από AIDS, εξαναγκασμούς σε αμβλώσεις, εκβιασμούς και διωγμούς εις βάρος όσων είχαν την τόλμη να καταγγείλουν τις πράξεις βίας στους υπεύθυνους αξιωματούχους.

Όσο και αν ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ιωακείμ Ναβάρρο Βαλς προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα ή να το περιορίσει μόνο στην Αφρική, οι σεξουαλικές καταχρήσεις και οι παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών παραμένουν γεγονός και, φυσικά, ούτε οι επίσκοποι ούτε οι ιερείς είναι υπεράνω των νόμων. Για αυτό ακριβώς, η πολιτική μου ομάδα ζητά να προσαχθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη και οι δικαστικές αρχές των 23 χωρών όπου διεπράχθησαν οι εγκληματικές πράξεις να διελευκάνουν πλήρως όλες τις υποθέσεις βίας εις βάρος των γυναικών.

Από την πλευρά της, η Αγία Έδρα θα πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα και τις πέντε εκθέσεις που υπάρχουν σχετικά με το θέμα, να αφαιρέσει από τους δράστες κάθε επίσημο τίτλο, να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές, να αποκαταστήσει τις μοναχές που εξεδιώχθησαν από τις θέσεις τους, να παράσχει στα θύματα την αναγκαία προστασία και αποζημιώσεις και, προπαντός, να λάβει μέτρα για την πρόληψη παρομοίων καταστάσεων στο μέλλον και, βέβαια, να διαπαιδαγωγήσει τους ιερείς πάνω στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών.