ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2001

Χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης

 

Καραμάνου (PSE). - Κύριε Πρόεδρε, είναι γεγονός ότι έχει ξεκινήσει μια πολύ φιλόδοξη και σοβαρή προσπάθεια προκειμένου να δοθούν λύσεις που αφορούν στην καθημερινότητα του ευρωπαίου πολίτη και της οποίας η επιτυχία θα συμβάλει στην ενίσχυση της πολιτικής διάστασης της ευρωπαϊκής ενοποίησης, γιατί ευρωπαϊκή ενοποίηση και ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος ασφαλώς δεν μπορεί να υπάρξει μόνο με την ενιαία αγορά και το κοινό νόμισμα. Χρειάζεται γι αυτό να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, να καταπολεμήσουμε το οργανωμένο έγκλημα, να ενισχύσουμε την αστυνομική και δικαστική συνεργασία, να υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων, να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική στη βάση των κοινών ευρωπαϊκών μας αξιών, να καταπολεμήσουμε το ρατσισμό και την ξενοφοβία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Κάνοντας σήμερα αποτίμηση της πορείας που ουσιαστικά ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1999, διαπιστώνουμε σοβαρές καθυστερήσεις και παλινδρομήσεις στην πραγμάτωση των στόχων μας. Κι αυτό γιατί από το ένα μέρος έχουμε μια δραστήρια Επιτροπή και έναν δημιουργικό Επίτροπο και από το άλλο ένα Συμβούλιο που αδυνατεί να λάβει αποφάσεις και εμφανίζεται απρόθυμο να υλοποιήσει όσα οι ίδιες οι κυβερνήσεις αποφάσισαν. Αντί αυτού, αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο αποσπασματικών και ασυντόνιστων πρωτοβουλιών σε επιμέρους θέματα εκ μέρους των κρατών μελών, πρωτοβουλιών οι οποίες συχνά είναι έξω από το συμφωνηθέν στο Τάμπερε πλαίσιο. Η κατάσταση αυτή γνωρίζουμε ότι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο στη λειτουργία της Επιτροπής, η οποία δεν διαθέτει τους αναγκαίους ανθρώπινους πόρους για να ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες αλλά και στη λειτουργία και τον προγραμματισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βεβαίως, κατά το 2000 δεν μπορούμε να μην πιστώσουμε στο Συμβούλιο την απόφαση της ίδρυσης του Ταμείου για τους πρόσφυγες ή την αμοιβαία αναγνώριση αποφάσεων αστικού δικαίου, όπως σε περιπτώσεις διαζυγίου. Στα θετικά του απολογισμού του 2000 συγκαταλέγεται βεβαίως και η υιοθέτηση της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στη Νίκαια, όχι βεβαίως με τον τρόπο που επιθυμούσε το Κοινοβούλιο.

 

Ακόμη, θα ήθελα να συγχαρώ τη σουηδική Προεδρία για το έργο που επιτελεί, επιχειρώντας να ενισχύσει την πολιτική διάσταση του εγχειρήματος της δημιουργίας του κοινού χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης στην Ένωση, ιδιαίτερα δε να τη συγχαρώ για τη δραστηριότητα που αναπτύσσει προκειμένου να υιοθετηθεί στο εξάμηνο της σουηδικής Προεδρίας απόφαση πλαίσιο του Συμβουλίου με πρόταση της Επιτροπής για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών, καθώς και της παιδικής πορνογραφίας. Σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική πολιτική, το μεγάλο κενό που υπάρχει σ' αυτό τον τομέα, κάποια κράτη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, αποφάσισαν να το καλύψουν με εθνική νομοθεσία στο πλαίσιο της Ατζέντα του Τάμπερε. Την περασμένη εβδομάδα το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθέτησε νόμο για τη μετανάστευση, που νομιμοποιεί και εντάσσει ομαλά στην ελληνική κοινωνία χιλιάδες μετανάστες που έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία και δίνει θετικές λύσεις σε καυτά θέματα που το Συμβούλιο πεισματικά κρατάει σε εκκρεμότητα.

(Η ομιλήτρια διακόπτεται από τον Πρόεδρο)