ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ  2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2001

 

 

Άσυλο και μετανάστευση

 

 

Καραμάνου (PSE). - Κύριε Πρόεδρε, η σημερινή συζήτηση για το άσυλο και τη μετανάστευση είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, αφού η ανασφάλεια και ο φόβος για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή προκαλεί μαζικές μετακινήσεις απελπισμένων ανθρώπων. Τα κύματα των προσφύγων ήδη έφθασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με πρώτο σταθμό τη χώρα μου, την Ελλάδα, που αποτελεί το πλησιέστερο σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μέση Ανατολή.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, τα ελληνικά νησιά σήμερα βρίσκονται υπό την πίεση μιας πρωτοφανούς συρροής προσφύγων και αιτούντων άσυλο, κυρίως από το Αφγανιστάν. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα σηκώνει σήμερα δυσανάλογα προς τις δυνατότητές της βάρη. Γι' αυτό επείγει να αναληφθούν ευθύνες από την πλευρά της Ευρωπαϊκής αΈνωσης και, εν προκειμένω, για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα και την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου και κοινού σχεδίου για την προστασία του δικαιώματος του ασύλου, αλλά και την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης της Γενεύης.

 

Είναι αυτονόητο ότι το ιερό δικαίωμα της ασύλου δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να υπονομεύεται από τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της διεθνούς εγκληματικότητας, καθώς και της τρομοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση των μαζικών μετακινήσεων πληθυσμών θα αντιμετωπισθεί με μια πιο δίκαιη παγκόσμια πολιτική για τη μείωση των ανισοτήτων και την επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα.