ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2001

 

 

Συμπεράσματα της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τον ρατσισμό

 

 

 

Καραμάνου (PSE). - Κύριε Πρόεδρε, η συζήτηση για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το ρατσισμό αποκτά σήμερα ιδιαίτερη επικαιρότητα μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς, η παγκόσμια κινητοποίηση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας φαίνεται πως συνυπάρχει με την αναζωπύρωση ξενοφοβικών συνδρόμων, όπως είπε και η κ. Διαμαντοπούλου προηγουμένως, αλλά και τάσεις δαιμονοποίησης ολόκληρων ομάδων πληθυσμών, κυρίως μουσουλμανικών και αραβικών. Όπως διαβάζουμε στον διεθνή τύπο, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην Ολλανδία, δηλαδή το 62% σε μια χώρα με μακρά δημοκρατική παράδοση, θεωρεί ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον δημιουργούν σοβαρά προβλήματα για την κοινωνική ένταξη των μουσουλμανικών πληθυσμών στην Ολλανδία. Την ίδια στιγμή στη Γερμανία υποστηρίζεται η ανάγκη αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία των θρησκευτικών οργανώσεων. Πριν από μερικές μέρες στην Βρετανία, μια δεκαεννιάχρονη μουσουλμάνα και ένας οδηγός ταξί δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση. Στη σημερινή πρωινή συζήτηση για το άσυλο και τη μετανάστευση, πολλοί βουλευτές σε αυτή την αίθουσα εξέφρασαν ισλαμοφοβικές απόψεις.

 

Αυτά τα φαινόμενα είναι άκρως ανησυχητικά. Οι εμπειρίες της Ευρώπης από τους φοβερούς πολέμους του εικοστού αιώνα κατέδειξαν του κινδύνους που συνεπάγονται για την ειρήνη και τη δημοκρατία, αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και ο εθνικισμός . Υπό το φως και των πρόσφατων γεγονότων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες μέλη οφείλουν να ενισχύσουν παραπέρα τους νομικούς μηχανισμούς που διαθέτουν κατά του ρατσισμού, αλλά και να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε παγκόσμιο επίπεδο για τη μείωση του χάσματος που υπάρχει μεταξύ των χωρών, αλλά και τον εξοστρακισμό της βίας ως μέσου επίλυσης των όποιων διαφορών. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η απόδοση δικαιοσύνης σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θέσουν εν αμφιβόλω τις δημοκρατικές μας κατακτήσεις και το σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ τον προεδρεύοντα κ. Μichel, αλλά και ολόκληρη την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, για τη συμβολή τους στην επιτυχία της Διάσκεψης του ΟΗΕ στο Durban.