ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0879/02

υποβολή: Anna Karamanou (PSE) προς το Συμβούλιο

(3 Απριλίου 2002)

Θέμα: Κακομεταχείριση ανήλικων στις αλβανικές φυλακές

 

Απάντηση
(27 Ιουνίου 2002)

 

Το Συμβούλιο δεν έχει πληροφορηθεί συγκεκριμένες περιπτώσεις κακομεταχείρισης παιδιών που βρίσκονται υπό κράτηση στην Αλβανία. Όμως, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι σθεναροί υπέρμαχοι της καταπολέμησης των βασανιστηρίων και το ζήτημα αυτό αποτελεί προτεραιότητα της κοινοτικής πολιτικής για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τις διεθνείς δραστηριότητές της που αποσκοπούν στην πρόληψη και εξάλειψη όλων των μορφών βασανιστηρίων και άλλου είδους σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Προς το σκοπό αυτό, το Συμβούλιο ενέκρινε τον Απρίλιο 2001 τις "Κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής της ΕΕ έναντι τρίτων χωρών όσον αφορά τα βασανιστήρια και άλλου είδους σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία". Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές αναφέρονται μεταξύ άλλων στην ανάγκη ειδικής προστασίας για τα παιδιά, παρέχουν δε στην ΕΕ ένα λειτουργικό εργαλείο προς χρήση κατά τις επαφές με τρίτες χώρες και με πολυμερή όργανα που δραστηριοποιούνται στον τομέα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, με σκοπό την υποστήριξη και ενίσχυση των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την πρόληψη και εξάλειψη των βασανιστηρίων ανά τον κόσμο.

Το Συμβούλιο έχει επίγνωση των αδυναμιών του αλβανικού δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος. Το ζήτημα θίχτηκε μεταξύ άλλων στα πλαίσια της Διευθύνουσας Ομάδας Υψηλού Επιπέδου Αλβανίας-ΕΕ, όπως αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής για τις εργασίες του εν λόγω οργάνου(1). Η αλβανική κυβέρνηση, με το έγγραφό της Πρόγραμμα δράσης για την περίοδο διαπραγματεύσεων της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, το οποίο εγκρίθηκε το Δεκέμβριο 2001, έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος με την εκπλήρωση των νομικών απαιτήσεων που αφορούν τα δικαιώματα και τη μεταχείριση των φυλακισμένων, και την εξύψωση του αστυνομικού ήθους με την έγκριση νέου κώδικα αστυνομικού ήθους, τη θέσπιση συστήματος εποπτείας της συμπεριφοράς των αστυνομκών οργάνων και κάθε αστυνομικής διεύθυνσης και τη διαρκή κατάρτιση στον τομέα των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Το Συμβούλιο αναμένει ότι αποτέλεσμα των ανωτέρω μεταρρυθμίσεων θα είναι η βελτίωση της κατάστασης των ανηλίκων.

Ο τακτικός διάλογος που διεξάγει η ΕΕ με την Αλβανία στα πλαίσια της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης παρέχει ευκαιρίες για την επαλήθευση της αποφασιστικής εξακολούθησης των μεταρρυθμίσεων επί των οποίων έχουν δεσμευτεί οι αλβανικές αρχές στην πορεία για την προσέγγιση της χώρας προς τον κοινό στόχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και για την ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με την ΕΕ.


(1) 

COM(2001)300 final.