ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0463/02

υποβολή: Anna Karamanou (PSE) προς την Επιτροπή

(11 Φεβρουαρίου 2002)

Θέμα: Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών στη Ρωσική Ομοσπονδία

 

E-0463/02EL

Απάντηση[1] του κ. Patten εξ ονόματος της Επιτροπής (12.4.2002)

 

Η Επιτροπή γνωρίζει την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας σε ότι αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, ιδίως στην Τσετσενία. Επίσης η Επιτροπή έχει λάβει γνώση και άλλων πρόσφατων εκθέσεων σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα (για παράδειγμα έκθεση του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της 28ης Φεβρουαρίου 2002), στις οποίες εκτίθενται παρόμοιες ανησυχητικές διαπιστώσεις σε ότι αφορά τη μεταχείριση του λαού της Τσετσενίας στο σύνολό του, και ειδικότερα των γυναικών.

 

Παρά τις διάφορες ρωσικές πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση της κατάστασης στην Τσετσενία σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, η κατάσταση επί τόπου δεν είναι καθόλου ομαλή. Όλα τα σχέδια τα οποία έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα δεν επέτυχαν να επιφέρουν τη βελτίωση των εξαιρετικά επικίνδυνων συνθηκών ασφάλειας. Ως προς αυτό, η Ένωση εξακολουθεί να θέτει το ζήτημα της σύγκρουσης στην Τσετσενία με τις ρωσικές αρχές, σε κάθε κατάλληλη ευκαιρία που παρέχεται μέσω εντατικού πολιτικού διαλόγου μεταξύ της Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Ένωση εξακολουθεί να υποστηρίζει τη θέση κατά την οποία, με την επιφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μόνο μια πολιτική λύση θα μπορούσε τελικά να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην Τσετσενία.

 

Στο πλαίσιο των επαφών της με τις ρωσικές αρχές, η Ένωση εξακολουθεί να κάνει σαφή διάκριση μεταξύ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι απόλυτα νόμιμη, ωστόσο, σε καμιά περίσταση δεν μπορούν να παραβλεφθούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σχετικά με αυτό, η Ένωση καλωσόρισε μία σειρά ρωσικών ενεργειών με στόχο τη ρύθμιση του θέματος των συνεχών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, κυρίως τη δημιουργία της υπηρεσίας του Προεδρικού Αντιπροσώπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τσετσενία, κυρίου Kalamanov, με την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ωστόσο, η Ένωση κατέστησε επίσης σαφές ότι οι αναφερόμενες παραβιάσεις θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη περισσότερο δραστήρια δίωξη από εισαγγελείς στρατιωτικών καθώς και αστικών δικαστηρίων, ώστε να μη γίνεται σε καμία περίπτωση λόγος για  απουσία ποινής. Θα συνεχίσουμε να αποστέλλουμε το μήνυμα αυτό στις ρωσικές αρχές μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση.

 

Τέλος, ένα σταθερό επιχείρημα της Επιτροπής ήταν να εξασφαλίσουν οι ρωσικές αρχές μια καλύτερη συνεργασία σε ότι αφορά την αποτελεσματική παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στα άτομα που είναι θύματα της σύγκρουσης στην Τσετσενία. Η Κοινότητα, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα παρατηρήθηκαν κάποιες μείζονος σημασίας βελτιώσεις, με την ιδιότητά της του μεγαλύτερου χορηγού, επέμεινε ώστε η Ρωσία να παράσχει εγγυήσεις για ασφαλέστερες επικοινωνίες και την πρόσβαση μη κυβερνητικών οργανισμών (ΜΚΟ) προς τον πληθυσμό, οι οποίες εκτελούν τα σχέδια της κοινοτικής ανθρωπιστικής βοήθειας.

 

Η Επιτροπή εξακολουθεί να θέτει τα ζητήματα αυτά στο πλαίσιο του διμερούς πολιτικού διαλόγου με τη Ρωσία, επιπλέον δε υποστηρίζει ότι όλα τα ως άνω ζητήματα πρέπει να τεθούν στην επόμενη Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα συνέλθει στη Γενεύη.

 



[1]  Προσωρινή απάντηση. Δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην ΕΕ.