Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1855/03

υποβολή: Anna Karamanou (PSE) προς την Επιτροπή

(22 Μαΐου 2003)

Θέμα: Ανθρώπινα δικαιώματα στην Ε.Ε. - Απουσία συλλογικού συστήματος λογοδοσίας των κρατών μελών για καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

 

E-1855/03EL
Απάντηση του κ. Vitorino
εξ ονόματος της Επιτροπής
(7.7.2003)
 

 

 

Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο επίπεδο της Ένωσης διασφαλίζεται με τους μηχανισμούς που περιγράφονται κατωτέρω.

 

Στο άρθρο 7 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπονται μηχανισμοί με σκοπό την τήρηση των αρχών που διατυπώνονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 της ίδιας συνθήκης. Η ενεργοποίηση των μηχανισμών που προβλέπονται στο άρθρο 7 αποτελεί μέλημα της Επιτροπής, από κοινού με το Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη. Οι μηχανισμοί που δύναται να κινήσει η Επιτροπή είτε έχουν προληπτικό χαρακτήρα είτε αποσκοπούν στην επιβολή κυρώσεων, κατά τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 1 και 2 του υπόψη άρθρου. Η Επιτροπή επεξεργάζεται ήδη ανακοίνωση προς το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 7.

 

Το 2002, η Επιτροπή, κατόπιν αιτήματος του Κοινοβουλίου, προέβη στη σύσταση του «Ανεξάρτητου δικτύου εμπειρογνωμόνων για τα θεμελιώδη δικαιώματα». Η πρώτη ετήσια έκθεση των εμπειρογνωμόνων, η οποία διαβιβάστηκε ήδη στο Κοινοβούλιο στις 2 Μαΐου 2003, παρέχει μία ολοκληρωμένη επισκόπηση της υφιστάμενης κατάστασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κάθε κράτος μέλος. Στην ίδια έκθεση αναλύεται επίσης η κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε συνάρτηση με τα διάφορα άρθρα του Χάρτη και επιχειρείται εξέταση της νομοθεσίας, της νομολογίας και των πρακτικών των εθνικών αρχών σε τρία επίπεδα: εθνικό, κοινοτικό και διεθνές.

 

Καίτοι η έκθεση δεν αποτελεί την επίσημη θέση της Επιτροπής, είναι γεγονός ότι της παρέχει τη δυνατότητα για μία γρήγορη ανασκόπηση της κατάστασης όσον αφορά την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ένωση.