ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

υποβολή: προς το Συμβούλιο και την Επιτροπή

19 Μαΐου 2003

Θέμα: Ιράκ - Εγκαταλειμμένες νάρκες και λεηλασίες - Κίνδυνος για τον άμαχο πληθυσμό

 

E-1833/03GR
Απάντηση του  κ.Patten
εξ ονόματος της Επιτροπής
(16 Ιουλίου 2003)

Η Επιτροπή συμμερίζεται τις ανησυχίες του Αξιότιμου Μέλους όσον αφορά την ασφάλεια της κατάστασης στο Ιράκ καθώς και την συνέχιση των λεηλασιών και των επιθέσεων που γίνονται από εγκληματικά στοιχεία ή από εναπομείναντες οπαδούς του κόμματος Baath. Η παρούσα κατάσταση δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους αποτυχίας της προσπάθειας για σταθεροποίηση της χώρας και παρεμποδίζει την εκ μέρους των ανθρωπιστικών οργανώσεων διανομή της αναγκαίας βοήθειας στον πληθυσμό.

Η Επιτροπή ελπίζει ότι οι δυνάμεις που συναποτελούν τον συνασπισμό που βρίσκεται στην εξουσία στο Ιράκ θα προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για να εγγυηθούν την ασφάλεια και να προστατεύσουν τον πληθυσμό από κάθε είδους απειλή. ΄Ετσι, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης τονίζεται η ανάγκη να υπάρξει ασφάλεια για τον άμαχο πληθυσμό ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανασυγκρότηση της χώρας.

 

Η Επιτροπή έχει επίσης επίγνωση του προβλήματος που δημιουργείται από τα θύματα που προκαλούν καθημερινά τα μη εκραγέντα πυρομαχικά τα οποία έχουν αφεθεί στα πεδία των μαχών. Στον τομέα αυτόν η Επιτροπή θέσπισε πρόσφατα απόφαση για την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης 10 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εργασιών απομάκρυνσης των ναρκών που θα πραγματοποιηθούν από διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις και θα συντονίζονται από την UNMAS. Η εν λόγω απόφαση χρηματοδότησης θα συμβάλει στην συγκέντρωση και στη διάδοση πληροφοριακών στοιχείων για πιθανά σημεία υψηλής πυκνότητας  μη εκραγεισών ναρκών και βομβών, θα αναπτύξει τις ικανότητες του τοπικού πληθυσμού μέσω επισήμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και θα αυξήσει την επαγρύπνηση μέσω της Mine Risk Education.