Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0577/03

υποβολή: Anna Karamanou (PSE) προς την Επιτροπή

(19 Φεβρουαρίου 2003)

Θέμα: Είναι επικίνδυνα για την υγεία τα κινητά τηλέφωνα;

 

E-0577/03ΕL

Απάντηση του κ. Busquin

εξ ονόματος της Επιτροπής

(8.4.2003)

 

 

 

Οι ενδεχόμενες συνέπειες των κινητών τηλεφώνων, και ειδικότερα των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (ΗΜΠ) στην υγεία του ανθρώπου, έχει αποτελέσει το αντικείμενο σειράς ερευνητικών έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα για την Ποιότητα Ζωής και τη Διαχείριση των Έμβιων Πόρων, του 5ου Ευρωπαϊκού Προγράμματος-Πλαισίου για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη (ΕΤΑ). Τα έργα αυτά επικεντρώνονται σε δέσμη θεωρητικών, σχετικών με την υγεία, στόχων, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης καρκίνου, των επιπτώσεων στην ακοή και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ένα από τα έργα αυτά, το οποίο δρομολογήθηκε τον Ιανουάριο του 2002 και του οποίου η διάρκεια είναι τριετής, αντιμετωπίζει, ειδικότερα, τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα και, πιο συγκεκριμένα, στον εγκέφαλο [1]. Μέχρι σήμερα, το έργο αυτό εστιάστηκε στην δοσιμετρία των ακτινοβολιών και στις λεπτές υπολογιστικές διεργασίες του ανθρώπινου εγκεφάλου.

 

 

Η συνολική κοινοτική συνεισφορά στο Πέμπτο Πρόγραμμα - Πλαίσιο (ΠΠ5) στα έργα αυτά ανήλθε σε 11 εκατομμύρια € περίπου. Ο περαιτέρω συντονισμός των ερευνών υποστηρίζεται μέσω του COST (Δράση COST 281) το οποίο συνδέει την έρευνα που χρηματοδοτείται πρωτίστως σε εθνικό επίπεδο [2]. Τον Μάιο του 2002, συνάντηση πρακτικής εργασίας (workshop) ήταν αφιερωμένη στη συζήτηση των συνεπειών στα παιδιά. Από τότε ειδική βραχυπρόθεσμη αποστολή εξετάζει το ζήτημα αυτό, ενώ άλλη συνάντηση πρακτικής εργασίας έχει ήδη προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Βουδαπέστη το Νοέμβριο του 2003, όπου θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις συνέπειες της χρήσης κινητών τηλεφώνων στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

 

Ως τμήμα του 6ου Ευρωπαϊκού Προγράμματος-Πλαισίου ΕΤΑ (2003-2006), η Επιτροπή προτίθεται να προωθήσει περαιτέρω την εκτεταμένη αυτή ερευνητική προσπάθεια μέσω της σύστασης ερευνητικού δικτύου προσανατολισμένου προς τις πολιτικές. Στόχος του δικτύου θα είναι η συνεύρεση πολλών από τα κυριότερα ερευνητικά έργα που σχετίζονται με τα ΗΜΠ και την υγεία, με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς (βιομηχανία, ρυθμιστικοί φορείς, η ασχολούμενη με την υγεία κοινότητα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ομάδες ειδικών συμφερόντων) προκειμένου να εξεταστεί το αποτέλεσμα των ερευνητικών δράσεων. Το ζήτημα αυτό ήταν το αντικείμενο της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων έρευνας του 6ο Προγράμματος - Πλαισίου, και αναμένεται να εξασφαλίσει ένα αποδοτικό - από πλευράς κόστους - πλαίσιο για τη διερεύνηση πτυχών της μακροπρόθεσμης χρήσης κινητών τηλεφώνων.

 

Τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά αποτελέσματα σχετικά με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις των ΗΜΠ στην υγεία παρακολουθούνται από την Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή για την Τοξικότητα, την Οικοτοξικότητα και το Περιβάλλον (ΕΕΕΤΟΠ) [3].  Η επιτροπή αυτή επιβεβαίωσε την εγκυρότητα των επιπέδων έκθεσης που προτάθηκαν στη Σύσταση του Συμβουλίου 1999/519/ΕΟΚ της 12ης Ιουλίου 1999 περί του περιορισμού της έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (0 Hz έως 300 GHz) [4] με το σκεπτικό ότι εξασφαλίζει επαρκή προστασία από την έκθεση στα ΗΜΠ.

 

Μέσω του εν λόγω συνδυασμού χρηματοδότησης για την έρευνα, προαγωγής επιστημονικού συντονισμού και τακτικών επιστημονικών ελέγχων, η Επιτροπή θα διαδραματίσει το ρόλο που της ανήκει στον σημαντικό διάλογο σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων.

 



[1]     βλ.  www.ramp2001.org

[2]     http://www.cost281.org

[3]     Λεπτομερή στοιχεία για την τη οποία υπάρχουν στον ιστότοπο http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/index_en.html

[4]     ΕΕ L 199, 30 .7.1999