Κοινοβουλευτικές Eρωτήσεις

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3103/03

υποβολή: Anna Karamanou (PSE) προς την Επιτροπή

(10 Οκτωβρίου 2003)

Θέμα: Παιδιά Στρατιώτες στη Δημοκρατία του Κονγκό

 

E-3103/03EL

Απάντηση του κ. Nielson

εξ ονόματος της Επιτροπής

(18 Νοεμβρίου 2003)

 

 

 

Η Επιτροπή ανησυχεί με το φαινόμενο της στρατολόγησης παιδιών στρατιωτών κατά τη διάρκεια του επταετούς πολέμου στη Δημοκρατία του Κονγκό και με τις τραγικές συνέπειές του για τα παιδιά.

 

Και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο συμμετέχει η Επιτροπή στο “περιφερειακό πρόγραμμα συνεργασίας πολλών χωρών για την αποστράτευση και την επανένταξη” (MDRP), το οποίο διαχειρίζεται η Παγκόσμια Τράπεζα, με συμβολή 20 εκατ. ευρώ. Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η αποστράτευση και επανένταξη πρώην πολεμιστών της ευρύτερης περιοχής των Μεγάλων Λιμνών, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας του Κονγκό. Το πρόγραμμα αφορά και τα παιδιά στρατιώτες. Θα ληφθούν ειδικά μέτρα για να διασφαλιστεί η ορθή επανένταξή τους στην κοινωνία.

 

Έχουν καταρτιστεί ειδικά προγράμματα στο πλαίσιο του MDRP τα οποία αφορούν ιδιαίτερα τις ανάγκες των παιδιών πρώην πολεμιστών. Αναμένεται επίσης ότι το εθνικό πρόγραμμα αποστράτευσης και επανένταξης για τη δημοκρατία του Κονγκό θα συμπεριλαμβάνει μια ειδική πτυχή για τα παιδιά.

 

Γενικότερα, η Επιτροπή προωθεί το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τις διεθνείς συμφωνίες για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμά της για τη στήριξη του τομέα της δικαιοσύνης στη Δημοκρατία του Κονγκό για 28 εκατ. ευρώ. Tο πρόγραμμα αυτό επαναπροσανατολίζεται στο πλαίσιο της νέας μεταβατικής διαδικασίας του Κονγκό ώστε να ανταποκριθεί στο πρόβλημα της ατιμωρησίας και της μη τήρησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ιδίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας.