Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-1680/03

υποβολή: Άννα Καραμάνου (PSE) προς την Επιτροπή

(12 Μαΐου 2003)

Θέμα: Χρήση βασανιστηρίων και απάνθρωπη μεταχείριση γυναικών σε φυλακές στην Τουρκία

 

 

P-1680/03EL

Απάντηση του κ. Verheugen

εξ ονόματος της Επιτροπής

(10.6.2003)

 

 

Η Επιτροπή γνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν στην Τουρκία όσον αφορά τα βασανιστήρια (που παρατηρούνται κυρίως στο στάδιο της προφυλάκισης), τη βία κατά των γυναικών και τις συνθήκες κράτησης. Η Επιτροπή, στην Περιοδική Έκθεση του 2002 για την Τουρκία [1], έχει επισημάνει τα βασικά προβλήματα στον τομέα αυτόν. Η αναθεωρηθείσα Εταιρική Σχέση για την Προσχώρηση της Τουρκίας, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα, καθορίζει τους τομείς προτεραιότητας για τα συγκεκριμένα προβλήματα.

 

Μεταξύ των προτεραιοτήτων συγκαταλέγεται και η αναγκαιότητα εφαρμογής μέτρων για την καταπολέμηση των βασανιστηρίων, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων. Επίσης, περιλαμβάνεται και η αναγκαιότητα θέσπισης πρόσθετων μέτρων για τη διασφάλιση της έγκαιρης και αποτελεσματικής διερεύνησης των υποθέσεων από τους εισαγγελείς καθώς και της επιβολής των κατάλληλων κυρώσεων από τα δικαστήρια στους καταδικαζόμενους για καταχρήσεις. ΄Οσον αφορά τις συνθήκες κράτησης, η Εταιρική Σχέση για την Προσχώρηση επισημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να διασφαλίσει στην πράξη το δικαίωμα των κρατουμένων και φυλακισμένων να συνομιλούν κατ΄ιδίαν με το δικηγόρο τους και να ειδοποιούνται οι συγγενείς τους από την πρώτη στιγμή της προφυλάκισης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επίσης, ζητήθηκε από την Τουρκία να συνεχίσει τις προσπάθειες προκειμένου οι συνθήκες στις φυλακές να εναρμονιστούν με τα πρότυπα που ισχύουν στα κράτη μέλη.

 

΄Οπως αναγνωρίζεται στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων αυτών, η Επιτροπή επισημαίνει ότι, αν και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, εντούτοις απαιτούνται ακόμα σημαντικές βελτιώσεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας. Πρόσφατες εκθέσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων, της Διεθνούς Αμνηστίας και της Παγκόσμιας Οργάνωσης κατά των Βασανιστηρίων (OMCT) αναφέρουν ότι τα βασανιστήρια στο στάδιο της προφυλάκισης, όπως η άσκηση σεξουαλικής και σωματικής βίας κατά γυναικών, εξακολουθούν να αποτελούν μείζον πρόβλημα στην Τουρκία.

 

Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα των νομικών μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση των βασανιστηρίων. Συγκεκριμένα, η Τουρκία έχει άρει την απαίτηση να ζητείται η άδεια ανώτερου υπαλλήλου προκειμένου να αρχίσει έρευνα για αστυνομικό που κατηγορείται για βασανιστήρια· οι στερητικές της ελευθερίας ποινές για βασανιστήρια δεν μπορούν πλέον να μετατρέπονται σε πρόστιμα, σε διαθεσιμότητα του εν λόγω αστυνομικού ή σε οποιοδήποτε άλλο μέτρο. Τέλος, οι κατηγορούμενοι που υπάγονται στην αρμοδιότητα των Δικαστηρίων Κρατικής Ασφάλειας - όπως και όλοι οι άλλοι κατηγορούμενοι - έχουν τώρα δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες δικηγόρου από την πρώτη στιγμή της προφυλάκισης.

 

Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, πρέπει να εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης. Στο πλαίσιο των εν λόγω κριτηρίων είναι αναγκαίο να τεθεί τέρμα στα βασανιστήρια κάθε είδους καθώς και να διασφαλιστεί η πλήρης άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών σύμφωνα με το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης καθώς και τις διεθνείς και ευρωπαϊκές πράξεις στις οποίες η Τουρκία συμμετέχει. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί συνεχώς κάθε εξέλιξη σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς περί βασανιστηρίων στην Τουρκία καθώς και την εφαρμογή της προαναφερθείσας νομοθεσίας.

 



[1]     COM (2002) 700 τελικό