Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-2392/03

υποβολή: Anna Karamanou (PSE) προς την Επιτροπή

(10 Ιουλίου 2003)

Θέμα: Λιθοβολισμός της Σεμσιγιέ Αλλάκ στο χωριό Γιαλίμ της Τουρκίας

E-2392/03EL

Απάντηση του κ. Verheugen

εξ ονόματος της Επιτροπής

(4 Σεπτεμβρίου 2003)

 

 

Η Επιτροπή γνωρίζει τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για τα γεγονότα που αναφέρει το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου.

 

Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, έχει αναλάβει την υποχρέωση να συμμορφωθεί με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης. Μεταξύ των κριτηρίων αυτών είναι και η αρχή της ισότητας των φύλων καθώς και ο σεβασμός των διαφόρων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων. Το γεγονός αυτό φαίνεται ακόμη περισσότερο ότι αποτελεί προτεραιότητα στην αναθεωρηθείσα Εταιρική Σχέση για την Προσχώρηση της Τουρκίας, ώστε να διασφαλιστεί "νομικά και πρακτικά o πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών κάθε ατόμου χωρίς διακρίσεις και ανεξαρτήτως γλώσσας, φυλής, χρώματος, φύλου, πολιτικών φρονημάτων, θρησκείας ή πεποιθήσεων σύμφωνα με τις σχετικές διεθνείς και ευρωπαϊκές πράξεις".

 

Ήδη η Επιτροπή, στην περιοδική της έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2002 [1], δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των εγκλημάτων τιμής και αναφέρει ρητά ότι στην Τουρκία "για τα εγκλήματα τιμής προβλέπονται μειωμένες ποινές, οι οποίες μπορεί να μειωθούν περισσότερο αν ο κατηγορούμενος είναι ανήλικος".

 

Στην έκτη δέσμη πολιτικών μεταρρυθμίσεων, που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο της Τουρκίας στις 19 Ιουνίου 2003, περιλαμβάνονται ορισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των "εγκλημάτων τιμής". Συγκεκριμένα, το άρθρο 453 του Ποινικού Κώδικα έχει τροποποιηθεί προκειμένου να αυξηθεί η ποινή για τη θανάτωση βρεφών εκτός γάμου από τέσσερα έως οκτώ έτη σε έξι έως δέκα έτη. To άρθρο 462, το οποίο προέβλεπε μείωση της ποινής για τα εγκλήματα τιμής, καταργήθηκε.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση και ιδίως την εφαρμογή των νέων αυτών διατάξεων.

 



[1]     COM (2002) 700 τελικό