Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0425/03

υποβολή: Anna Karamanou (PSE) προς την Επιτροπή

(7 Φεβρουαρίου 2003)

Θέμα: Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία

 

Ε-0425/03

Απάντηση

(29 Σεπτεμβρίου 2003)

 

 

 

Το Συμβούλιο συμμερίζεται τον προβληματισμό που εκτίθεται στην παραπάνω ερώτηση.

 

Το Συμβούλιο επανειλημμένα εξέφρασε στις ρωσικές αρχές τις ανησυχίες του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης διαφάνειας όσον αφορά την καταπάτησή τους - την ανθρωπιστική βοήθεια και την παύση της Ομάδας Βοήθειας του ΟΑΣΕ στην Τσετσενία.

 

Πλέον πρόσφατα, οι ανησυχίες αυτές εκφράστηκαν στην Τρόικα Πολιτικών Διευθυντών με τη Ρωσία στις 16 Ιανουαρίου και στην Υπουργική Τρόικα με τη Ρωσία στις 24 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Επίσης το Συμβούλιο έθιξε το θέμα της Τσετσενίας στο Συμβούλιο Συνεργασίας με τη Ρωσία στις 14/15 Απριλίου 2003.

 

Το Συμβούλιο λυπάται ειλικρινά για την παύση της Ομάδας Βοήθειας του ΟΑΣΕ στις 31 Δεκεμβρίου και υποστηρίζει πλήρως όλες τις προσπάθειες του Προέδρου του ΟΑΣΕ προκειμένου να εξασφαλίσει μια πιο μακροπρόθεσμη και εποικοδομητική παρουσία του ΟΑΣΕ στην περιοχή. Για το σκοπό αυτόν το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόταση του Προέδρου του ΟΑΣΕ να εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα τεχνικής συνεργασίας μεταξύ του Προέδρου του ΟΑΣΕ και των ρωσικών αρχών για την ταχεία ανάπτυξη ενός συνεκτικού και συγκεκριμένου προγράμματος δραστηριοτήτων, βασισμένου στις πραγματικές ανάγκες της Τσετσενικής Δημοκρατίας, αφενός, και στην εμπειρογνωμοσύνη και την πείρα που έχει ο ΟΑΣΕ και στις τρεις διαστάσεις του, αφετέρου.

 

Επιπλέον, στο πλαίσιο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ, η ΕΕ υπέβαλε σχέδιο απόφασης για την κατάσταση στην Τσετσενική Δημοκρατία στο οποίο εξέφραζε σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια και την ανθρωπιστική κατάσταση στην Τσετσενία. Δυστυχώς, η υποστήριξη που έλαβε η απόφαση αυτή δεν υπήρξε αρκετή ώστε να εγκριθεί.