Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0426/03

υποβολή: Anna Karamanou (PSE) προς την Επιτροπή

(07 Φεβρουαρίου 2003)

Θέμα: Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία

 

E-0426/03EL

Απάντηση του κ. Patten

εξ ονόματος της Επιτροπής

(19.3.2003)

 

 

 

Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της σε ότι αφορά την παρούσα κατάσταση στον Βόρειο Καύκασο. Γίνονται συνεχείς αναφορές για καταχρήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία και αντίποινα κατά των πολιτών από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και τους Τσετσένους συμμάχους τους, καθώς και από αντάρτες.

 

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή κοινών αξιών στον χώρο της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου ενισχύουν τη συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και της Ρωσίας και συνιστούν τα κύρια στοιχεία της εταιρικής σχέσης Ένωσης-Ρωσίας. Η Επιτροπή προωθεί τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της δημοκρατίας στη Ρωσία μέσω σειράς σχεδίων, τα οποία χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Οι δραστηριότητες αυτές εκτελούνται σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και των διεθνών οργανισμών. Στον χώρο αυτό δραστηριοποιείται επίσης το πρόγραμμα Tacis.

 

Στον Βόρειο Καύκασο υπάρχει ένα ειδικό κοινό πρόγραμμα μεταξύ της Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο αφορά την προώθηση της πλουραλιστικής δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

 

Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να εγείρει το ζήτημα του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο πλαίσιο του διμερούς πολιτικού διαλόγου της Ένωσης με τη Ρωσία. Η Επιτροπή καταδικάζει την τρομοκρατία σε κάθε της μορφή και θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Ρωσία ώστε να ερευνήσει όλες τις προβαλλόμενες περιπτώσεις καταχρήσεως των δικαιωμάτων του ανθρώπου με τρόπο άμεσο, ανεξάρτητο και αμερόληπτο. Θα διωχθούν οι υπεύθυνοι. Επίσης η Επιτροπή ελπίζει ότι η Ρωσία θα επιτρέψει τη δημοσίευση της έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τα βασανιστήρια στην Τσετσενία και θα επιτρέψει στους εισηγητές των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις κατόπιν εκδίκασης με συνοπτική διαδικασία, να συντάξουν έκθεση σχετικά με την κατάσταση αυτή.

 

Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της σχετικά με την απόφαση της Ρωσίας να μην διευρύνει την εντολή της ομάδας βοήθειας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να συνεχιστεί μια επιτόπου παρουσία του ΟΑΣΕ στην Τσετσενία, παράλληλα με μια σημαντική εντολή. Κατά συνέπεια, υποστηρίζει τον εν ενεργεία ολλανδό πρόεδρο του ΟΑΣΕ στις προσπάθειές του να δεσμευτεί η Ρωσία να προοδεύσει στον χώρο αυτό.