Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις

ΓΡΑΠΤΗ  ΕΡΩΤΗΣΗ  E-3021/03

υποβολή: Anna Karamanou (PSE) προς την Επιτροπή

(03 Οκτωβρίου 2003)

Θέμα: Δουλεμπόριο ανηλίκων στο Αφγανιστάν

 

E-3021/03EL

Απάντηση του κ. Patten

εξ ονόματος της Επιτροπής

(6.11.2003)

 

 

Οι πρόσφατες εκθέσεις από το Αφγανιστάν σχετικά με απαγωγές παιδιών ανησυχούν και την Επιτροπή η οποία είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη με την απόφαση του Διεθνούς Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) να στείλει στο βόρειο Αφγανιστάν έναν ειδικό για τα δικαιώματα των παιδιών.

 

Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη έχουν αναλάβει τη δέσμευση να δημιουργήσουν ένα ισχυρό δικαστικό σύστημα και αστυνομική δύναμη που να διασφαλίζουν την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου στο Αφγανιστάν.

 

Η Γερμανία είναι ο κύριος χορηγός για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας. Έως το Δεκέμβριο του 2003, θα έχουν λάβει κατάρτιση 5.000 συνολικά νέοι και ήδη υπάρχοντες αστυνομικοί και η Γερμανία θα επεκτείνει την κατάρτιση της αστυνομίας και στις επαρχίες. Για να στηρίξει αυτό το πρόγραμμα, η Επιτροπή συνέβαλε, το 2002, στο Ειδικό Ταμείο Νομοθεσίας και Έννομης Τάξης, (το οποίο πληρώνει τους μισθούς της αστυνομίας και την κατάρτιση) με 10 εκατομμύρια € και το 2003, θα χορηγήσει επιπλέον 15,5 εκατομμύρια €. Εκτός από αυτά, κατά το 2003-2004, θα χορηγηθούν επιπλέον 60 εκατομμύρια € στο Ειδικό Ταμείο Νομοθεσίας και Έννομης Τάξης (LOTFA).

 

Η Ιταλία είναι ο κύριος χορηγός για τη δικαστική μεταρρύθμιση. Έως σήμερα, δαπανήθηκαν 20 εκατομμύρια δολάρια για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων της ανακαίνισης κτιρίων στην Καμπούλ και της κατάρτισης 120 επαγγελματιών νομικών. Το 2003, η Επιτροπή και η Ιταλία συγχρηματοδοτούν με 6 εκατομμύρια € την αποκατάσταση δικαστικών κέντρων σε περιφερειακό επίπεδο και την κατάρτιση τοπικού προσωπικού.

 

Το νέο σύνταγμα θα είναι επίσης αποφασιστικής σημασίας. Η δήλωση στη διάσκεψη για το Αφγανιστάν της 21ης Σεπτεμβρίου 2003, στο Ντουμπάι, υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών. Στη δήλωση αναφέρεται ότι "η ΕΕ γνωρίζει ότι το Αφγανιστάν αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις του έναντι του διεθνούς νόμου, ιδίως όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και αναμένει ότι οι υποχρεώσεις αυτές θα τηρηθούν πλήρως στο νέο σύνταγμα". Η τρόικα στο Αφγανιστάν της 19ης-20ης Οκτωβρίου 2003 υπογράμμισε τη σημασία της εκπλήρωσης αυτών των υποχρεώσεων.