Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1985/03

υποβολή: Anna Karamanou (PSE) προς την Επιτροπή

(04 Ιουνίου 2003)

Θέμα: Σκάνδαλο παράνομων στειρώσεων στη Σλοβακία

 

E-1985/03GR

Aπάντηση του κ. Verheugen

Εξ ονόματος της Επιτροπής

(31.7.2003)

 

 

Η Επιτροπή είναι εν γνώσει των κατηγοριών που δημοσιεύθηκαν σε μία έκθεση του “Κέντρου Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων” στις αρχές του 2003, σύμφωνα με τις οποίες γυναίκες της κοινότητας των Roma στειρώθηκαν χωρίς τη συναίνεσή τους ή εξαναγκάστηκαν να το πράξουν από γιατρούς στην Ανατολική Σλοβακία. Στην έκθεση θίγεται, επίσης, το θέμα της παραβίασης και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως οι διακρίσεις που γίνονται όσον αφορά την πρόσβαση στα αρμόδια κέντρα υγειονομικής περίθαλψης και στα ιατρικά αρχεία.

 

Όπως ήδη αναφέρθηκε στις απαντήσεις στις ερωτήσεις E-0434/03 του κ. Meijer[1] , E-0575/03 της κ. Maes [2] και P-1630/03 της κ. Maes [3] , η Επιτροπή έθεσε αμέσως το σχετικό θέμα με επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας κ. Dzurinda, τονίζοντας ότι οι κατηγορίες αυτές της δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες και, εφόσον επιβεβαιώνονταν, θα αποτελούσαν σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίπτωση που οι δημόσιες αρχές στήριξαν ή ανέχθηκαν τέτοιου είδους συμβάντα ή δεν προέβησαν στις κατάλληλες νομικές ενέργειες. Επιπλέον, η Επιτροπή ζήτησε από τις σλοβακικές αρχές να διενεργήσουν τις αναγκαίες εγκληματολογικές έρευνες, να ακυρώσουν τα ενδεχόμενα μέτρα διακριτικής μεταχείρισης και να τηρήσουν την Επιτροπή ενήμερη σχετικά με τις διαδικασίες.

 

Στην απάντησή του, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι οι αρμόδιες αρχές, αφού συνέστησαν μία ειδική διερευνητική ομάδα, άρχισαν τις εγκληματολογικές έρευνες. Εξάλλου, ο σύμβουλος του Υπουργού Εσωτερικών για θέματα των Roma, που και ο ίδιος ανήκει στην κοινότητα των Roma, ανέλαβε να συμβουλεύει την ομάδα αυτή καθώς και το Υπουργείο Υγείας και τη Σλοβακική Γυναικολογική Εταιρεία διατηρώντας στενή επαφή με τα μέλη της ομάδας. Επιπλέον, το Συμβούλιο της Ευρώπης απέστειλε πρόσφατα εξεταστική επιτροπή στην Ανατολική Σλοβακία επιφορτισμένη με τη διερεύνηση του θέματος της στείρωσης.

 

Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις όσον αφορά τις διαδικασίες και το πόρισμα των ερευνών και, αν το κρίνει κατάλληλο και αναγκαίο, θα λάβει ενδεχομένως και άλλα μέτρα.

 



[1]     ΕΕ C

[2]     ΕΕ C

[3]     ΕΕ C