Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-3906/02

υποβολή: Anna Karamanou (PSE) προς την Επιτροπή

(20 Δεκεμβρίου 2002)

Θέμα: Πρόβλημα υποσιτισμού στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη

 

P-3906/02GR

Απάντηση του κ. Patten

εξ ονόματος της Επιτροπής

(29.1.2003)

 

 

 

Η Επιτροπή προσφάτως αποφάσισε να χορηγήσει 10 εκατ. ευρώ για να υποστηρίξει το κατεπείγον πρόγραμμα δράσης (EMOP) αριθ. 10190 του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος μέσω του κονδυλίου επισιτιστικής ασφάλειας, με στόχο την αντιμετώπιση των αναγκών των θυμάτων των συγκρούσεων στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Δικαιούχοι είναι περίπου 360.000 ευάλωτα και ενδεή άτομα από τον παλαιστινιακό πληθυσμό. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται παιδιά κάτω των πέντε ετών, έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες, ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες και άτομα με χρόνιες ασθένειες. Τα άτομα αυτά ήταν επιλέξιμα για το πρόγραμμα κοινωνικών παροχών (σε χρήματα και σε είδος) του Παλαιστινιακού Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων, πρόγραμμα το οποίο διακόπηκε αναγκαστικά εξαιτίας της τρέχουσας κρίσης.

 

Τα προϊόντα που θα διατεθούν από τους πόρους της Επιτροπής είναι σιτάλευρα, ρύζι, φακές, ζάχαρη, φυσικό λάδι και ελαιόλαδο. Για να εξασφαλισθεί η ευελιξία και η ταχεία συγκέντρωση σύμφωνα με το σχέδιο του ΠΕΠ, τα αγαθά αυτά θα διατεθούν και θα εξασφαλισθούν εν μέρει μέσω της Επιτροπής από τα κράτη μέλη και εν μέρει απευθείας μέσω του ΠΕΠ από τα Παλαιστινιακά Εδάφη και τις γειτονικές χώρες.

 

Στο πλαίσιο του κατεπείγοντος προγράμματος δράσης αριθ. 10072 του ΠΕΠ που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2002, η Επιτροπή είχε διαθέσει 5 εκατ. ευρώ για την αγορά περίπου 7.400 μετρικών τόνων σιτάλευρων και 3.200 μετρικών τόνων ρυζιού για την αντιμετώπιση παρόμοιων ανθρωπιστικών αναγκών.

 

Με τις δράσεις αυτές, η συνεισφορά της Επιτροπής στα δύο αυτά προγράμματα υπήρξε η μεγαλύτερη (ο πίνακας των χορηγών στο παλαιστινιακό έδαφος αποστέλλεται απευθείας στο Αξιότιμο Μέλος και στη Γραμματεία του Κοινοβουλίου).

 

Από τα μέσα της δεκαετίας του '90, η Επιτροπή χρηματοδοτεί κάθε χρόνο πρόγραμμα επισιτιστικής και οικονομικής βοήθειας υπέρ του ευάλωτου προσφυγικού παλαιστινιακού πληθυσμού. Το σύνολο της βοήθειας το 2002 ανήλθε σε 15 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα λειτουργεί υπό την ευθύνη της UNRWA (Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών) και καλύπτει πέντε τομείς, συγκεκριμένα, την Ιορδανία, το Λίβανο, την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Το πρόγραμμα παρέχει βοήθεια σε περίπου 224.000 ειδικές προβληματικές περιπτώσεις καθώς και σε 105.000 εγκύους γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες και στα παιδιά τους, 500 πάσχοντες από φυματίωση, χήρες και τις οικογένειές τους, ορφανά, ηλικιωμένους, ανίκανους προς εργασία, κ.λπ. Οι δικαιούχοι του προγράμματος αυτού στα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι 73.000 στη Λωρίδα της Γάζας και 31.000 στη Δυτική Όχθη. Πρόσφατη μελέτη αξιολόγησης που διενεργήθηκε για το πρόγραμμα τόνισε τη σπουδαιότητα της διατροφής και των συμπληρωματικών στοιχείων του προγράμματος διατροφής. Αυτά περιλαμβάνουν τη χορήγηση ξηρών σιτηρεσίων σε γυναίκες που εισέρχονται στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης μέχρι ένα έτος μετά τη γέννα, και συμπληρωμάτων σιδήρου στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και στις γυναίκες σε ηλικία αναπαραγωγής στα κέντρα μητέρας και παιδιού.

 

Για την ενημέρωση των διαθέσιμων στοιχείων σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια, η Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με την οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τη διατροφή και την υγεία (FAO), το ΠΕΠ και την UNRWA, καθώς και την οργάνωση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διεθνή ανάπτυξη (USAID) και τους εταίρους της, βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης των όρων εντολής για τη συνολική εκτίμηση της επισιτιστικής ασφάλειας που θα καλύψει τις αστικές και τις αγροτικές περιοχές, καθώς και τους προσφυγικούς και μη προσφυγικούς πληθυσμούς που ζουν στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Η αποστολή θα μελετήσει και θα αναλύσει τα θέματα που αφορούν την επάρκεια διαθέσιμων ειδών διατροφής και την πρόσβαση στα τρόφιμα στα Παλαιστινιακά Εδάφη και θα διατυπώνει συστάσεις προς την Παλαιστινιακή Αρχή για καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας. Η αποστολή αναμένεται να εγκαινιαστεί στις αρχές του 2003. Θα αποτελείται από μια κύρια ομάδα της FAO και εθνικούς εμπειρογνώμονες.