ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Υποβολή: Προς την Επιτροπή

 

18 Φεβρουαρίου 2003

 

Θέμα: Είναι επικίνδυνα για την υγεία τα κινητά τηλέφωνα;

 

 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα από Σουηδούς γιατρούς στο πανεπιστήμιο του Malme, προκύπτει ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων μπορεί να προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο, που πιθανόν να επηρεάζουν περισσότερο τους έφηβους, οι οποίοι σημειώνουν θεαματική αύξηση στη χρήση κινητών τηλεφώνων. Η έρευνα επισημαίνει ότι υπάρχουν υποψίες ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται κατά τη χρήση των τηλεφώνων, μπορεί να προκαλέσει νέκρωση νευρώνων, που είναι τα βασικά λειτουργικά κύτταρα του εγκεφάλου, με κίνδυνο μείωσης των πνευματικών ικανοτήτων και δημιουργίας εκφυλιστικών νόσων στον εγκέφαλο. Επιπρόσθετα, οι ερευνητές βρήκαν ότι με την αύξηση της έντασης της ακτινοβολίας, αυξάνεται και ο αριθμός των νευρώνων που νεκρώνονται στον εγκέφαλο.

 

Η συγκεκριμένη έρευνα διαφέρει από τις περισσότερες έρευνες που διεξάγονται αναφορικά με την ασφάλεια της κινητής τηλεφωνίας, αφού εξετάζει την επίδραση στον εγκέφαλο του ανθρώπου και όχι τη σχέση με την πρόκληση καρκίνου.

 

Ερωτάται η Επιτροπή,  ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση του σοβαρού αυτού ζητήματος με τη διεξαγωγή μεγαλύτερων ερευνών και παρακολούθηση της επίδρασης που έχει στον εγκέφαλο του ανθρώπου, η μακρόχρονη χρήση κινητού τηλεφώνου;