ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0504/02

 

 

Υποβολή: Προς την Επιτροπή

 

 

12 Φεβρουαρίου 2002

 

 

Θέμα: Ατυχήματα από σοκολατένια αυγά

 

 

Το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάνοντας χρήση του συστήματος EHLASS για την καταγραφή ατυχημάτων που προκλήθηκαν από μη βρώσιμα αντικείμενα που βρίσκονται στα σοκολατένια αυγά, επισημαίνει ότι αυτά τα προϊόντα είναι επικίνδυνα και συνεχίζουν να προκαλούν ατυχήματα, κυρίως σε παιδιά. Παράλληλα, άλλες μελέτες που έγιναν στη Γερμανία, Ισραήλ και στις Η.Π.Α επιβεβαιώνουν τα ευρήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Ερωτάται η Επιτροπή, ενόψει του Πάσχα, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε τα τρόφιμα που περιέχουν μη βρώσιμα αντικείμενα να υπόκεινται σε νομικούς κανόνες και προδιαγραφές (ως προς το μέγεθος π.χ.), που θα κατοχυρώνουν την ασφάλειά τους και θα απαγορεύουν παρόμοιες πρακτικές ανάμειξης βρωσίμων με μη βρώσιμα αντικείμενα και τέλος, πώς θα μπορέσει η Επιτροπή να συμβάλει για την επίτευξη συμφωνίας με τους κατασκευαστές για το ασφαλέστερο σχεδιασμό αυτών των προϊόντων, ώστε να μη συμβούν άλλα θανατηφόρα ατυχήματα στο μέλλον;