ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

υποβολή: προς το Συμβούλιο και την Επιτροπή

19 Μαΐου 2003

Θέμα: Ιράκ - Εγκαταλειμμένες νάρκες και λεηλασίες - Κίνδυνος για τον άμαχο πληθυσμό

 

Σύμφωνα με στοιχεία του Human Rights Watch μετά το τέλος του πρόσφατου πολέμου στο Ιράκ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα θύματα μεταξύ αμάχων σε σχέση με την περίοδο του πολέμου. Η κατάσταση αυτή οφείλεται, αρχικά, στη μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών –ναρκών ξηράς, χειροβομβίδων και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών- που δεν έχουν εκραγεί σε κατοικημένες περιοχές. Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται ουσιαστικά στην απότομη κατάρρευση των δομών εντολής και ελέγχου του ιρακινού στρατού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την άτακτη φυγή στρατιωτών που άφησαν πίσω τους τον εξοπλισμό τους. Πολλά από τα θύματα είναι παιδιά που παίζουν με τα εκρηκτικά, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό τους. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι λεηλασίες και η δράση ελεύθερων σκοπευτών –οι οποίοι εικάζεται ότι είναι οπαδοί του κόμματος Μπά΄αθ που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και τη δολοφονία πολλών αθώων πολιτών, αλλά και την καταστροφή αναρίθμητων σημαντικών εγγράφων των Δημοσίων Υπηρεσιών του Ιράκ. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, Βρετανοί στρατιώτες έχουν εμπλακεί στη μαζική καταστροφή εγγράφων της επιχείρησης ηλεκτροδότησης στη Βασόρα.

 

Την ίδια στιγμή, τα αμερικανικά στρατεύματα που ελέγχουν το Ιράκ αγνοούν τις εκκλήσεις για την απομάκρυνση των ναρκών και για την εξασφάλιση μεγαλύτερου αριθμού περιπολιών. Ανάλογη τύχη είχαν και οι εκκλήσεις διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων για εγκαθίδρυση κάποιων τουλάχιστον μεθόδων αστυνόμευσης.

 

Ερωτάται η Επιτροπή, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου οι δυνάμεις κατοχής και επιτήρησης του Ιράκ να σεβαστούν τις διεθνείς συμβάσεις και να προστατεύσουν τους Ιρακινούς πολίτες από τους προαναφερθέντες κινδύνους, οι οποίοι απειλούν όχι μόνο την υγεία και τη ζωή τους αλλά και την οργάνωση του κράτους τους;