Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

υποβολή: Anna Karamanou (PSE) προς την Επιτροπή

(6 Νοεμβρίου 2003)

Θέμα: Σταυρωτός Ακρωτηριασμός Δεκαεξάχρονου στο Σουδάν

 

 

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει πως δικαστήριο του Σουδάν επέβαλε την ποινή του «σταυρωτού ακρωτηριασμού», (δηλαδή ακρωτηριασμού του δεξιού του χεριού και του αριστερού του ποδιού) σε δεκαεξάχρονο ύποπτο ένοπλης επίθεσης. Εάν η απόφαση αυτή τελεσιδικήσει, δε θα καθυστερήσει η εφαρμογή της.

 

Η ποινή του ακρωτηριασμού συνιστά επί της ουσίας βασανισμό και είναι βαρύτατη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς το Σουδάν έχει επικυρώσει σειρά συμβάσεων που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταδικάζουν τα βασανιστήρια. Τέτοιες ποινές δεν σπανίζουν, σε μια χώρα όπου το δικαστικό σύστημα και η ποινική νομοθεσία έχουν ενσωματώσει και διατάξεις του ισλαμικού νόμου (Σαρία).

 

Ερωτάται η Επιτροπή, τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να ασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση του Σουδάν, ώστε να ανασταλεί η συγκεκριμένη απόφαση, αλλά και να προχωρήσει η κατάργηση των βασανιστηρίων, κατά  τρόπο που να εξασφαλίζει τη συμμόρφωση του Σουδάν προς τις Συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που το ίδιο έχει υπογράψει;