ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Υποβολή: Προς την Επιτροπή

2 Οκτωβρίου 2003

Θέμα: Ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρουμανία - Γάμοι ανήλικων τσιγγάνων

 

Το δράμα της δωδεκάχρονης τσιγγάνας Άννας-Μαρίας Σιοάμπα, της νεαρής πριγκίπισσας των Ρομά της Ρουμανίας που εξαναγκάστηκε σε γάμο, παρά την απελπισμένη άρνηση της, έφερε στην επιφάνεια τις σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε μία χώρα υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.

 

Η προσκόλληση των τσιγγάνων στις παραδόσεις τους συνιστά, σε περιπτώσεις όπως αυτή, κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νεαρών τσιγγάνων. Όχι μόνο δεν ερωτούνται αν και ποιόν θέλουν να παντρευτούν, αλλά και υποχρεώνονται με τη βία να υποστούν την επιλογή των –ανδρών-συγγενών τους. Όλα αυτά συμβαίνουν με την ανοχή, αν όχι κάλυψη, της κυβέρνησης, που επιλέγει να μην εφαρμόζει τους νόμους και το δίκαιο της χώρας, ειδικά για τους Ρομά. Είναι χαρακτηριστικό πως η νόμιμη ηλικία γάμου στη Ρουμανία είναι τα 18 χρόνια, ενώ υπό όρους επιτρέπεται ο γάμος και στα 16. Ειδικά, όμως, για τους Ρομά, οι αρχές κάνουν τα στραβά μάτια, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η προαναφερθείσα πρακτική των καταναγκαστικών γάμων.

 

Ερωτάται η Επιτροπή, τί μέτρα θα λάβει και τι διαβήματα θα κάνει προς τη Ρουμανική κυβέρνηση ώστε να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανηλίκων τσιγγανοπαίδων, δεδομένου ότι η υποψηφιότητα της Ρουμανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να σημάνει σημαντική πρόοδο της χώρας στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;