ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟY ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Άννα Καραμάνου
Ευρωβουλευτής
Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

 

Την 1 Μαΐου 2004, ιστορική μέρα της μεγάλης διεύρυνσης, ξεκίνησε μια από τις πιο συναρπαστικές περιόδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που ημερολογιακά συμπίπτει σχεδόν με τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πριν από περίπου 60 χρόνια. Τότε ουδείς μπορούσε να διανοηθεί πως, στις αμέσως επόμενες δεκαετίες, οι λαοί της Ευρώπης θα παραμέριζαν τα μίση και τα πάθη τους χάριν ενός μοναδικού στην ανθρώπινη ιστορία εγχειρήματος: την παγίωση της ειρήνης και της ευημερίας μέσα από τη συμφιλίωση και τη συνεργασία, αντί του εθνικισμού και του πολέμου. Οι ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου 2004 θα αναδείξουν ένα Κοινοβούλιο που θα εκπροσωπεί 25 χώρες και 450 εκατομμύρια πολίτες, γκρεμίζοντας έτσι τα τείχη -πραγματικά και νοητά- που χώριζαν την Ευρώπη στα δύο.

 

Μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, στο επίκεντρο του διαλόγου που διεξάγεται βρίσκονται τα ζητήματα της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, της τρομοκρατίας και της ασφάλειας, της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και ταυτόχρονα της αναζήτησης ενός νέου ρόλου για την Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης που θα οδηγήσει στην ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων και στη δίκαιη κατανομή των αγαθών της ανάπτυξης, της τεχνολογίας και της επιστήμης. Το ΠΑΣΟΚ, μαζί με ολόκληρη τη σοσιαλδημοκρατική οικογένεια, δίνει σήμερα τη μάχη απέναντι στις συντηρητικές δυνάμεις, προκειμένου να επικρατήσουν οι ανθρωπιστικές αξίες στην Ευρώπη και στο κόσμο, να ενισχυθεί η διεθνής θέση και η πολιτική φυσιογνωμία της ΕΕ, να εκπληρωθούν οι στόχοι της στρατηγικής της Λισσαβόνας και να προωθηθούν βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα της υπανάπτυξης και της απόλυτης φτώχειας που μαστίζουν τα 2/3 του πληθυσμού του Πλανήτη και προκαλούν κύματα μεταναστών και προσφύγων.

 

Αναζητούμε τις λύσεις μέσα από την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, τη διαμόρφωση μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και τη δημιουργία ενός κοινού χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Επιδιώκουμε τη πρόληψη των συγκρούσεων, το διάλογο των πολιτισμών, την εδραίωση της δημοκρατίας, την ισόρροπη ανάπτυξη, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών. Απέναντι στη κουλτούρα της βίας και στην αδιέξοδη πολιτική της «μοναδικής υπερδύναμης», προβάλλουμε ένα διαφορετικό πρότυπο, που γεφυρώνει τις διαφορές, που προωθεί τη δημιουργική συνύπαρξη και το σεβασμό στη διαφορετικότητα, χωρίς καμιά διάκριση λόγω φύλου, φυλής, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, θρησκείας, ηλικίας, ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Αυτό ακριβώς το πρότυπο προώθησε η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ και αξιολογήθηκε ως η καλύτερη των τελευταίων ετών. Το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει ενεργά στις πολιτικές διεργασίες που διαμορφώνουν ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και ολόκληρο τον πλανήτη. Γι αυτό αξίζει και πρέπει να βγει ενισχυμένο από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

 

14 Μαΐου 2004
www.karamanou.gr