ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΝΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ

07/03/2003 

 

Με την ευκαιρία της 8ης Απριλίου, της Παγκόσμιας Ημέρας που είναι αφιερωμένη στους ανά τον κόσμο Ρομά, ή τσιγγάνους όπως τους αποκαλούμε στη χώρα μας, θα ήθελα να δηλώσω τα παρακάτω:

 

  1. Είναι γεγονός, ότι τα 15 περίπου εκατομμύρια  ρομά/ τσιγγάνοι,  σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη αντιμετωπίζουν στη καθημερινή τους ζωή διακρίσεις, απόρριψη, διώξεις, αποκλεισμό και παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους σε όλους τους τομείς – αγορά εργασίας,  παιδεία, υγεία, στέγαση, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.  Σε πολλές χώρες, ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνονται συχνά εκδηλώσεις ρατσιστικής και αστυνομικής βίας εναντίον των ρομά, τους οποίους αντιμετωπίζουν ως τους αποδιοπομπαίους τράγους για μια σειρά από κοινωνικά προβλήματα, λόγω της διαιώνισης προκαταλήψεων και αρνητικών στερεοτύπων.     

 

  1. Στην Ελλάδα οι πρώτες σοβαρές προσπάθειες για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και τη χάραξη πολιτικής για τους τσιγγάνους ξεκίνησαν μόλις το 1996, με την σύσταση ειδικού γραφείου παρά τω πρωθυπουργώ και τον σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων στέγασης, εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας. Ωστόσο, σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων παραμένουν, με οξύτερο ίσως όλων τη στέρηση  βασικών αγαθών, όπως του νερού και συνθηκών υγιεινής (καταυλισμός Ασπροπύργου) ή ηλεκτρικού ρεύματος και μεταφοράς των παιδιών στο σχολείο (καταυλισμός Σπάτων).  Σημειώνουμε ότι και στις δύο αυτές περιπτώσεις, όπως και σε πολλές άλλες, οι ευθύνες των Δήμων είναι μεγάλες.

 

  1. Χωρίς αμφιβολία χρειαζόμαστε, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια ολοκληρωμένη και συνεκτική πολιτική για την πλήρη και έμπρακτη νομική αναγνώριση των θεμελιωδών ελευθεριών και των κοινωνικών, ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των τσιγγάνων που διαμένουν στην Ελλάδα και στην Ένωση. Χρειάζεται να αναγνωρισθεί ο πολιτισμός, η ιδιαίτερη ταυτότητα και  να προστατευθεί η γλώσσα και ο τρόπος ζωής τους, στο πλαίσιο των σύγχρονων πολυπολιτισμικών κοινωνιών. Η  δημοσίευση της  κοινής Έκθεσης για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Δικαιώματα των Ρομά και του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, μπορεί να τροφοδοτήσει τον δημόσιο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ρομά και να οδηγήσει στη  βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους.  

  

Τέλος με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ρομά,  ας θυμηθούμε ένα από τα σημαντικότερα ποιήματα του Κωστή Παλαμά, τον «Δωδεκάλογο του Γύφτου», όπου ο Έλληνας Ρομά παρουσιάζεται ως σύμβολο ελεύθερης σκέψης,  ευαισθησίας και συντροφικής ζωής.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες : Γραφείο Άννας Καραμάνου (Αθήνα) : 777 5223, 777 4654

e-mail: info@karamanou.gr