«Να γιατί θα διαδήλωνα στη Θεσσαλονίκη»

ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ Eυρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, Πρόεδρος της Επιτροπής δικαιωμάτων των γυναικών και ίσων ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

«Θα απαιτούσα τέλος στο άβατο»

18. 06. 2003

 

«Αν δεν είχα τη δυνατότητα να δίνω μάχες μέσα από δημοκρατικούς θεσμούς, εν προκειμένω μέσα από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τότε θα διαδήλωνα ειρηνικά στη Θεσσαλονίκη, όπως παλιότερα όταν ήμουν συνδικαλίστρια, για τα ίδια βασικά θέματα που αγωνίζομαι και σήμερα: ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατικές ελευθερίες, ισότητα των δύο φύλων, ειρηνική επίλυση των διαφορών, δικαιώματα των μειονοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό θα απαιτούσα από τους ισχυρούς της Ευρώπης:

      1) Το σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την άμεση αποκατάσταση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τους 700 Τσιγγάνους πρόσφυγες, που βρίσκονται στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στη Μεντιτλίγια, διωγμένοι από τους γείτονές μας, με κατεστραμμένο τον καταυλισμό τους, χωρίς σκηνές, χωρίς νερό, χωρίς βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής.

)      2) Την κατάργηση του ποινικού νόμου (άρθρο 43β του νομοθετικού διατάγματος 2623/1953/Α-268), που προβλέπει ποινή φυλάκισης δύο έως δώδεκα μηνών για όποια γυναίκα παραβιάσει το άβατο του Αγίου Ορους. Ο αναχρονισμός έχει και τα όριά του!

 

3) Να μπει ψηλά στην πολιτική ατζέντα το θέμα της συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών. Να αντιμετωπισθεί άμεσα η εγκληματική δράση των διεθνών δικτύων σωματεμπορίας. Να αναγνωρισθεί η ισότητα των φύλων στην πράξη και να προωθηθεί μια ισόρροπη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στους δημοκρατικούς θεσμούς και σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ως όρου εκ των ων ουκ άνευ για το σχεδιασμό ενός καλύτερου μέλλοντος, με ειρήνη, διάλογο, σεβασμό στη διαφορετικότητα και δίκαιη κατανομή των πόρων του πλανήτη και των αγαθών της επιστήμης και της τεχνολογίας, ανάμεσα στους λαούς και τους ανθρώπους».



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/06/2003