ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Άννα ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ
Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών

Προς: κο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
          Υπουργόν Δημόσιας Τάξης

Θέμα : 

Προϋποθέσεις εισαγωγής στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας

Αθήνα, 8 Μαΐου 2003

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή επανέρχομαι στο θέμα των προϋποθέσεων εισαγωγής στις αστυνομικές σχολές, το οποίο έχω θίξει και στο παρελθόν. Μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων κατά την εισαγωγή στις αστυνομικές σχολές, με την ψήφιση του Ν.3103/03, είχα θεωρήσει ότι το πρόβλημα είχε λυθεί. Με την πρόσφατη, όμως, και τόσο αιφνιδιαστική Προκήρυξη του Υπουργείου σας για την εισαγωγή ιδιωτών στις σχολές της Αστυνομίας, με λύπη μου διαπιστώνω ότι οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών παραμένουν και ότι χρησιμοποιούνται πλέον νέοι, έμμεσοι τρόποι αποκλεισμού τους από το Αστυνομικό Σώμα.

Συγκεκριμένα, η εξομοίωση του ορίου ύψους για τα δύο φύλα και η θέσπισή του στα 1,70 μέτρα αποτελεί προφανή διάκριση εις βάρος των γυναικών, αφού οι Ελληνίδες που υπερβαίνουν αυτό το ύψος είναι πολύ λίγες. Την ίδια στιγμή, για την εισαγωγή στις σχολές των άλλων σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού τα όρια ύψους είναι όχι μόνο διαφορετικά για τα δύο φύλα, αλλά και απολύτως λογικά για τα ελληνικά δεδομένα. Έτσι, οι στρατιωτικές σχολές θέτουν το όριο ύψους για τους άνδρες στα 1,65 μέτρα και για τις γυναίκες στα 1,55 μέτρα.

Αντίστοιχα, η θέσπιση των κοινών ορίων επίδοσης στα αθλήματα δε μπορεί παρά να στρέφεται κατά των γυναικών. Σε κάθε περίπτωση αθλητικής δοκιμασίας, σύμφωνα με τη διεθνή και ελληνική πρακτική, λαμβάνονται υπόψη οι βιολογικές ιδιαιτερότητες των γυναικών. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις κοπέλες να ξεπεράσουν σε επιδόσεις τους άνδρες συναγωνιστές τους, πράγμα που θα τις καταδικάσει σε άδικο αποκλεισμό. Ο παραλογισμός των εξετάσεων στα αγωνίσματα έχει φτάσει στο σημείο να τίθεται το βάρος της σφαίρας στα 7,275 χλγ., τη στιγμή που, σύμφωνα με τους κανονισμούς της IAAF, τους κανονισμούς βάσει των οποίων αγωνίζονται όλοι οι αθλητές στον κόσμο, το βάρος της σφαίρας είναι τα 4 χλγ. Ακόμη και για να σηκώσει κάποιος το βάρος των 7 κιλών, ακόμη και για να χωρέσει αυτό το βάρος στην παλάμη, θα πρέπει να έχει χέρι αρκετά μεγάλο, πράγμα που δεν ισχύει για τις περισσότερες γυναίκες.

Όπως γνωρίζετε, ήδη από το Φεβρουάριο, οι μαθητές και οι μαθήτριες που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στις σχολές της Αστυνομίας είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν την προτίμησή τους, αφού προηγουμένως έχουν επιλέξει τα σχετικά μαθήματα Πεδίου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως τα παιδιά αυτά έχουν ξεκινήσει μια πολύμηνη, αν όχι πολυετή, προσπάθεια για να πετύχουν το στόχο τους, προσπάθεια η οποία δε συνίσταται μόνο σε εντατική μελέτη, αλλά και σε σωματική προετοιμασία. Ξαφνικά, λοιπόν, στα μέσα Απριλίου, η Προκήρυξη αυτή έρχεται αιφνιδιαστικά να ανατρέψει όλον αυτόν τον αγώνα των μαθητών και των οικογενειών τους, αλλάζοντας τα κριτήρια εισαγωγής και θέτοντας νέα που αντίκεινται σε κάθε λογική και οδηγούν σε βέβαιο αποκλεισμό των περισσότερων γυναικών υποψηφίων, καταστρατηγώντας την αρχή της ισότητας, που προστατεύεται από τα άρθρα 4 και 116 του Συντάγματος.

Η επίφαση της ίσης μεταχείρισης που δίνεται με τη θέσπιση κοινών προϋποθέσεων δε μπορεί να καλύψει τις διακρίσεις που προκύπτουν από την αδιαφορία για τις βιολογικές ιδιαιτερότητες των γυναικών. Οι γυναίκες και οι άνδρες είναι ίσοι, δεν είναι όμως και ίδιοι, αφού διαφέρουν ως προς τα βιολογικά τους χαρακτηριστικά. Είναι προφανές και σύμφωνο με την κοινή λογική και πείρα ότι η αδιαφορία για τις διαφορές αυτές συνιστά στην ουσία διάκριση εις βάρος των γυναικών.

Κύριε Υπουργέ,

Η εναρμόνιση της Ελλάδας με την κοινοτική νομοθεσία, και συγκεκριμένα με την οδηγία 76/207, ήταν μία σώφρων απόφαση που ελήφθη λίγο καιρό πριν συρθεί η Ελλάδα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και υποστεί διεθνή διασυρμό. Είναι σίγουρο ότι η διάκριση που συντελείται εις βάρος των γυναικών υποψηφίων στις αστυνομικές σχολές θα προκαλέσει την αντίδρασή τους και θα ξεκινήσει ένας νέος μαραθώνιος αντιδικών που θα ταλαιπωρήσει αμφότερα τα μέρη. Σας ζητώ, λοιπόν, να αναθεωρήσετε τα νέα αυτά κριτήρια εισαγωγής στις Αστυνομικές Σχολές, επαναφέροντας ενδεχομένως τα μέχρι πέρσι ισχύοντα, ώστε να εξασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες στα αγόρια και τα κορίτσια που επιθυμούν να ενταχθούν στο Αστυνομικό Σώμα.

Με βαθύτατη εκτίμηση,

Άννα Καραμάνου

rue Wiertz 60 (ASP 15 G 302)

B-1047 Brussels

Tel:  0032 2 284  5841

Fax: 0032 2 284  9841

e-mail: akaramanou@europarl.eu.int

Louise Weiss, T01216

F-67000 Strasbourg

Tel:  0033 3 8817 5841

Fax: 0033 3 8817 9841

e-mail: akaramanou@europarl.eu.int

Μιχαλακοπούλου 104

115 28 Aθήνα

Tηλ: 0030 210 777 5223

Fax: 0030 210 775 7771

e-mail: info@karamanou.gr

www. karamanou.gr